Torteltuin vanaf vrijdag 1 februari weer open!

Goed nieuws! Lang genoeg binnengespeeld. Het is bijna vrijdag 1 februari 10.00 uur, dan gaat de Torteltuin weer open. Van die dag maken we dan ook een feestje.
We ontvangen jullie ’s ochtends met soesjes en ’s middags gaat vanaf 15.00 uur de vuurkorf aan en kunnen er marshmallows geroosterd worden en is er glühwein voor de ouders.

Abonnementen weer te koop
Vanaf vrijdag 1 februari zijn ook direct de nieuwe abonnementen voor 2019 te koop. Een jaarabonnement voor een gezin kost dit jaar € 27,50 -,.
Openingstijden eerste periode
1 februari – 1 april
maandag – vrijdag: 10.00-16.30 uur
zaterdag: 11.30-15.30 uur (eerste zaterdag-openstelling van 2019 is 16 maart)

Vrijwilligers gezocht
Zoals jullie weten is de Torteltuin een particulier initiatief dat -met veel hulp van Jannie!- draaiende wordt gehouden door vrijwilligers. Er zijn dus altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Vooral voor de zaterdag als onze beheerder Jannie niet werkt. In het winkeltje staan dan vrijwilligers. Wil je als vrijwilligers aan de slag, of heb je vragen daarover, dan kan je melden via vrijwilligers@torteltuin.nl.    

Doe mee met NLdoet in de Torteltuin op 16 maart 2019
Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart 2019, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. De Torteltuin doet ook mee aan NLdoet. Vanaf 09.30 uur tot 13.00 uur ben je van harte uitgenodigd om te komen klussen. Aanmelden kan via vrijwilligers@torteltuin.nl

Bestuurswisselingen
Met heel veel dank voor al hun inzet voor de Torteltuin, hebben we afscheid genomen van voorzitter Cathelijn Poissonnier-Ruys, penningmeester Willemijn van der Werf en secretaris Yola Claasen. Hieronder van alle drie nog een persoonlijke noot.

Charlotte van Batenburg, Jus Roelofs en Ruben van der Ploeg zijn de nieuwe bestuursleden. Saskia van den Eerenbeemt, Noëlle Sneep en Jos Gielen zaten al in het bestuur, blijven gelukkig aan, maar krijgen deels nieuwe functies. In de volgende nieuwsbrief stelt het nieuwe bestuur zich voor.

Het oude bestuur neemt afscheid

Willemijn van der Werf

Dik drie jaar heb ik me met ontzettend veel plezier ingezet voor de Torteltuin. Het begon allemaal vlak voordat de Tour de France naar Utrecht kwam. Ik had een internationale baan en was veel op reis, maar ik voelde de sterke behoefte om ook lokaal iets bij te dragen. Op dat moment kwam er een soort van nood-oproep voor vrijwilligers vanuit de Torteltuin; het kwam erg bij me binnen! De situatie werd geschetst dat het risico bestond dat de Torteltuin zou verdwijnen als er niet genoeg vrijwilligers zouden zijn. Wat een slecht scenario vond ik dat, zeg. Dus ik heb me gelijk aangemeld als zaterdag-vrijwilliger en eigenlijk al snel daarna ben ik ‘opgeklommen’ 😉 als vrijwilligerscoördinator. Het zogenaamde runnen van de keet heb ik altijd een feestje gevonden. Je eigen toko draaiende houden voor een dagje, kinderen blij zien rondrennen en spelen in de Tuin, ouders lekker zien relaxen met een bakkie koffie op een bankje in de zon. Een fijne zaterdag! 

De uitdaging die ik zag in het coördineren van de vrijwilligers, lag hem met name in het enthousiasmeren op afstand. Veelal zag ik de andere vrijwilligers eigenlijk niet, velen kende ik wel maar niet iedereen. Toch moest ik wel de zaterdagen vol krijgen, de wissels organiseren, de nieuwe vrijwilligers ‘recruiten’ en daarna inwerken. Ik vind het top dat dit eigenlijk bijna altijd gelukt is, dat er genoeg aanwas was, dat het schema zichzelf vulde. Mijn motto was dan ook “het is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend”. Dat is de belangrijkste les die ik geleerd heb; mensen rekenen op je! De Torteltuin is een begrip en voor veel mensen hun zogenaamde achtertuin. Daarom dank aan al de zaterdag-vrijwilligers van toen en succes voor Charlotte die dat stokje al een paar maanden geleden van me over heeft genomen. 

Naast het vrijwilligers coördinator werk, heb ik me op een gegeven moment ook opgeworpen als de penningmeester. We konden niemand vinden voor deze belangrijke job, en ook nu kon ik me er niets bij voorstellen dat we dan dus maar de centjes niet op orde zouden hebben. Vandaar… Ook dit heb ik met veel plezier gedaan, al was het veel meer achter de schermen en was ik daardoor niet zo goed meer in staat om ook veel in de Torteltuin te zijn. Ik ben er trots op dat we enorme slagen hebben gemaakt met het digitaliseren en professionaliseren van de boekhouding. Het meest zichtbaar voor de bezoekers is natuurlijk iZettle. Hoe fijn is het dat je sinds twee jaar ook kan pinnen, het is zo ontzettend veel veiliger voor Jannie en de vrijwilligers ook! Naast het pinnen is ook de boekhouding veel meer geautomatiseerd en daarvoor bedank ik ook Iwan Vos van VMC die mij heeft geholpen in dit proces.

Eind vorig jaar werd het tijd om afscheid te nemen; door het groeien van mijn kindjes, ontgroeide ik zelf de Torteltuin. Het wordt tijd voor een nieuwe vrijwilligersjob! Want, wat is het tof om je in te zetten voor de goede zaak. Welke zaak dan ook, zolang je het maar met je hart doet! Ik heb een toffe tijd gehad met ons bestuur. Het was intensief, zeker zo’n lustrumjaar. Maar de energie die er van de dames en heer uitgingen was altijd positief en gezellig! Jannie, Cathelijn, Yola, Saskia, Noelle, en Jos – dank jullie wel! En speciaal voor Jos; succes met de centjes!

Cathelijn Poissonnier-Ruys

Sinds 2010 kom ik veel in de Torteltuin. Het begon als bezoeker, met mijn kinderen, zoals de meesten van jullie. Een gezellige, uitdagende en veilige speeltuin, waar mijn kinderen eindeloos konden spelen en ik kon meespelen, kletsen of gewoon genieten van alles wat er om mij heen gebeurde. Naarmate ik er vaker kwam, zag ik hoe bijzonder de Torteltuin was, hoe veel energie en betrokkenheid er bij Jannie, de bestuursleden en bij zaterdagvrijwilligers was, en hoe dankbaar ik daarvoor was. Dankzij dat alles kon ik onbezorgd genieten! Toen de jongste van de drie geboren was, vond ik het de hoogste tijd om ‘wat terug te doen’ en anderen net zo onbezorgd te kunnen laten genieten. Ik meldde me begin 2015 aan als zaterdagvrijwilliger en als geïnteresseerde voor het bestuur. Gelukkig kreeg ik het vertrouwen van Jannie en de eerste zaterdagdienst én bestuursvergadering volgden snel.

Ik heb er nooit spijt van gehad…integendeel, ik kan het iedereen aanraden!! Het is super leuk en interessant om met een groep enthousiaste en betrokken (groot)ouders ervoor te zorgen dat de leukste speeltuin van Nederland zo leuk blíjft! Dat iedereen zich welkom voelt, dat de prijzen Torteltuinerig blijven, dat kinderen genieten, dat de jaarlijkse feestjes een feestje zijn, dat Jannie de ruimte en rust heeft om iedereen te verblijden met lekkere baksels én om te spelen met de kinderen.

Ik ben ontzettend blij en trots wat er afgelopen jaren is neergezet: een verbouwde keet, door Jannie-gemaakte-héérlijke koeken en cake, met pin betalen, verbetering van de koffie , een eigen logo, nieuwe kleuren, structureel meedoen met NL Doet, sponsoring en zo kan ik nog even doorgaan…. Het hoogtepunt was in 2018: 25-jarig bestaan van de Torteltuin én 10 jaar Jannie; de hoeveelheid tijd, energie, bloed, zweet en tranen waren het absoluut waard, helemaal geweldig en geslaagd!!

Ik geef de voorzittershamer over aan Ruben, maar verdwijn nog niet helemaal…daarvoor zit de Torteltuin te diep in het hart: twee projecten die wij gestart zijn, wil ik afmaken: de herinrichting van de tuin én de uitbreiding van de binnenruimte. We hopen dat jullie 1 februari al wat aanpassingen opmerken, maar kom in ieder geval zaterdag 16 maart tijdens NL Doet meehelpen…vele handen maken licht én snel werk! Van het resultaat kan je dan ook snel genieten!

Blijf genieten van de Torteltuin en wees welkom om bij te dragen aan het succes….hoe klein ook, het wordt altijd gewaardeerd!

Yola Claasen

Alweer bijna 2,5 jaar geleden zag ik in de nieuwsbrief van de Torteltuin een oproep voor bestuursleden. Toen de Torteltuin werd geopend was mijn oudste kind een jaar of twee. Enkele jaren lang waren wij vaste bezoekers, totdat mijn zoon en dochter te groot werden. Een paar jaar later kwam ik geregeld in de Torteltuin met mijn oppaskind. Toen ik ook met mijn kleinkinderen weer een vaste bezoeker werd, vond ik het wel tijd om iets terug te doen. Mijn oorspronkelijke plan was om ruim een jaar in het bestuur te blijven, totdat mijn oudste kleinkind (buiten Utrecht) naar school zou gaan. Uiteindelijk zijn het er toch meer dan twee geworden. Waarom? Ik vond het leuk om een beetje ‘collega’ te zijn voor Jannie, die immers het grootste deel van de tijd in haar eentje de tuin ‘draait’. Het bestuur bestond (en bestaat) uit gezellige mensen die van aanpakken wisten. De onderlinge verdeling van taken verliep soepel op een manier die maakte dat iedereen zo’n beetje deed waar zij/hij goed in was en zich prettig bij voelde. Mijn gezichtspunt als grootouder tussen allemaal ouders werd (vaak) gewaardeerd. En ik vond het passend om een steentje bij te dragen aan zo’n fijne, mooie plek waar de allerkleinsten heerlijk kunnen spelen.


In december heb ik afscheid genomen, het werd in mijn leven weer tijd voor andere dingen en gelukkig stonden er goede nieuwe bestuursleden klaar om het stokje over te nemen. Ik wil Jannie en mijn medebestuursleden bedanken voor een gezellige tijd. Wie weet kunnen mijn ervaringen andere oma’s/opa’s over de streep trekken om zich te melden als bestuurslid of vrijwilliger bij de Torteltuin (via info@torteltuin.nl). Ik kan het zeker aanbevelen!

Openingstijden

Maandag: 09:30 – 17:30
Dinsdag: 09:30 – 17:30
Woensdag: 09:30 – 17:30
Donderdag: 09:30 – 17:30
Vrijdag: 09:30 – 17:30
Zaterdag: 11:30 – 15:30
Zondag: Gesloten

 

Entree:
€ 1,00 per persoon

 

Is er niemand aanwezig in de keet, betaal dan met ons betaalverzoek:
Betalen
https://torteltuin.nl/betalen

 

Meer info over het jaarabonnement

 

Adres:
Kwartelstraat 70, Utrecht
030-7510161

e-Boekhouden.nl