Algemeen

De Torteltuin leeft!

De Torteltuin is 1993 opgericht door buurtbewoners van de Vogelenbuurt in samenwerking met de gemeente Utrecht. Bij gebrek aan passende (groene) speelgelegenheid in de buurt is een deel van een parkeerplaats omgebouwd tot de Torteltuin. In de loop van de tijd heeft de Torteltuin een geheel eigen plek gekregen binnen de buurt en de omliggende wijken in Utrecht. De Torteltuin is binnen de stad echt uniek, omdat de speeltuin zich specifiek richt op de jongste kinderen tot en met groep 3 van de basisschool (7 jaar). Voor de grote kinderen is het Griftpark met de speeltuin bereikbaar.

In 2004 was de Torteltuin bijna aan haar einde. Cumulus wilde geen geld meer in de Torteltuin steken. Gelukkig kwam de wethouder te hulp en kregen we subsidie van de gemeente. Inmiddels is er binnen de gemeente een speeltuinnota opgesteld. Hierin is een structurele subsidie voor de Torteltuin opgenomen. En dat mede dankzij de bezoekers!

In 2005 is de Torteltuin gaan werken met abonnementen. Dit levert een vaste inkomstenbron voor de Torteltuin en geeft aan hoeveel gezinnen en families betrokken zijn bij de speeltuin. Bezoekers die geen abonnement hebben, kopen losse kaartjes.
In 2005 is ook het 12,5 jarig jubileum gevierd, met een optreden van de Dirk Scheele band.

Dat de Torteltuin leeft blijkt ook uit het aantal abonnementhouders. In 2005 werden zo’n 400 abonnementen verkocht, in 2010 waren dat er meer dan 500! Hieruit blijkt dat de Torteltuin een belangrijke functie heeft, niet alleen voor de Vogelenbuurt, maar ook voor de omliggende wijken. En daar mogen we met z’n allen trots op zijn!

In 2006 en 2007 zijn nieuwe speeltoestellen geplaatst. Tijdens het zomerfeest heeft wethouder Rinda den Besten deze toestellen geopend. Voor de kinderen was er ook een ballonnenwedstrijd. En als klap op de vuurpijl werden we uitgeroepen tot ‘Beste speeltuin van Midden Nederland’!!

Sinds april 2008 werkt Jannie Wemmenhove als beheerder in de Torteltuin. In het voorjaar in 2008 is afscheid genomen van haar voorganger Jan Bos, de eerste beheerder van de Torteltuin. Jannie zit boordevol hartelijkheid en leuke ideeën en zal daarmee op haar manier iets nieuws toevoegen aan de Torteltuin. In 2008 is de keet geschilderd. Van rood met donkerblauw is de keet nu lichtblauw en roze; de kleuren uit de huisstijl van de Torteltuin.

In 2009 is een bezoekersenquête gehouden. Uit de uitkomsten van de enquête heeft het bestuur veel informatie kunnen houden. De bezoekers zijn zeer tevreden met de Torteltuin. Ze waarderen de speeltuin met een rapportcijfer 9! Op de vraag of er iets moet wijzigen, antwoorden de meeste bezoekers dat het vooral moet blijven zoals het is: kleinschalig, overzichtelijk en veilig.

In 2009 is tijdens het zomerfeest voor het eerst de echte Torteltuinvlag gehesen door wethouder Rinda den Besten.

Eind 2010 heeft de Torteltuin de vierde plaats gewonnen bij de wedstrijd van het Dichtbijfonds van de Rabobank. Verenigingen in Utrecht konden een project indienen, waarop bezoekers van de website van het Dichtbijfonds konden stemmen. Ons project,
het aanleggen van een speelhoek voor baby’s, won de vierde prijs: 2500 euro.

In 2011 werd de aanleg van de babyhoek afgerond en de opslag van het speelgoed moet verbeterd. Daarnaast is de dagelijkse gang van belang: kinderen en ouders moeten een prettige ervaring hebben, elke keer als zij de Torteltuin bezoeken.

Hoogtepunt in 2013 was het 20-jarig bestaan van de Torteltuin met een heuse boomhut als vrolijk eindresultaat voor de oudere kinderen in de Torteltuin.

In 2018 vierden we het 25 jarig bestaan van de Torteltuin. Ook vierden we dat Jannie dat jaar alweer 10 jaar beheerder was van de tuin.

Openingstijden

Maandag: 09:30 – 17:30
Dinsdag: 09:30 – 17:30
Woensdag: 09:30 – 17:30
Donderdag: 09:30 – 17:30
Vrijdag: 09:30 – 17:30
Zaterdag: 11:30 – 15:30
Zondag: Gesloten

 

Entree:
€ 1,00 per persoon

 

Is er niemand aanwezig in de keet, betaal dan met ons betaalverzoek:
Betalen
https://torteltuin.nl/betalen

 

Meer info over het jaarabonnement

 

Adres:
Kwartelstraat 70, Utrecht
030-7510161

e-Boekhouden.nl